The Scent of Mint and Roses - life in a garden in the making

"Ajan pysäyttäminen ei ole puutarhan idea, vaan kaiken aikaa eteenpäin virtaavista ja muuttuvista, varsin välähdysmäisistä hetkistä nauttiminen." (Mari Mörö: Melkein kaikki itää - puutarhaa pihan täydeltä)
"Garden is not about pausing time but enjoying the constantly forward flowing transient moments."

Tervetuloa aloittelevan bloggaajan ja kotipuutarhurin maailmaan! Welcome to a beginner blogger and amateur gardener's world!

maanantai 8. huhtikuuta 2013

Taimikasvatusta - Growing my own

Kevät on kolme viikkoa myöhässä, mutta taimikasvatus etenee entisten vuosien malliin. Hullaannun aina, kun ryhdyn kylvö- ja koulimispuuhiin, ja taimet täyttävät koko pienen kerrostalohuoneiston. Vaikka taimikasvatuksesta asuinhuoneissa ollaan monta mieltä, minä olen sen vakaa kannattaja. Toki taimista tuppaa tulemaan honteloita piippoja, mutta omiaan arvostaa aina enemmän. Minulle tärkeintä ei ole saada heti valmista, vaan että taimet tuotetaan mahdollisimman puhtaasti ilman hormoneja. Totta kai säästökin on melkoinen, kun kesäkukkia tulee kolmattasataa.

Spring is three weeks late here in southern Finland but my seedlings are coming along in schedule. I always go a bit crazy when I start sowing and fill all the rooms with pots of compost and seeds. The reason why I like to grow my own is that I want to be sure of where the plant is coming from. Today growth regulators and plant hormones are widely used, and I'm not sure if it's good for long-term sustainability. Of course it also creates great savings because I'm a big spender on flowers.
 
Ahkeraliisa on ehdoton suosikkini varjon sulostuttajista. Kerään aina siemenet edellisen kesän kukista. Emotaimet olivat aikanaan Pirilän kukkatalon omaa tuotantoa vuodelta 2010. Taimia on tänä vuonna tulossa 165. Kesäkuussa kukat ovat vielä honteloita, mutta kun ne pääsevät kasvun vauhtiin, ne jaksavat kukkia pitkälle syksyyn.

Busy Lizzie is my absolute favourite for shady spots. I always collect the seeds from last year's flowers. This year I'm growing 165 Busy Lizzie seedlings. They are still rather fragile when I plant them outside in June, but they are worth all the work because they soon become strudy and blossom long until autumn. 


Tänä vuonna kokeilussa on uusi paprikalajike 'Barangio'. Aiemmin olen kasvattanut satoisaa 'New Acea' ja 'Swebanaa'. Paprikat kasvatan kasvihuoneessa ruukuissa kuten myös chilit, joista tänä vuonna on tulossa 'Early Jalapenoa' ja 'Habaneroa'. Kirsikkatomaateista pidän eniten 'Sungoldista', jonka hedelmät ovat kuin karamelleja.

This year I'm growing a new sweet pepper cultivar called 'Barangio'. I grow them in pots in the glass house as I do with chilli peppers 'Early Jalapeno' and 'Habanero', whereas cherry tomatoes and cucumbers I grow in growing bags. The cherry tomato 'Sungold' is a sweet delight worth mentioning.Kun on pakko kasvattaa, on pakko kasvattaa keinoja kaihtamatta. Huoneistomme keittiön ikkuna antaa pohjoiseen, joten mieheni rakensi taimille kasvivalon, joka valaisee hyvin koko kasvipöydän. Ylhäällä lasihyllyllä on ahkeraliisoja - kuinkas muutenkaan - ja pöydällä heliotrooppia, laventelia, samettikukkien ja basilikojen juuri itäneitä sirkkataimia, koulittuja ja koulimattomia petuniantaimia ja ruohosipulia muutama tupas.

Where there's a will, there's a way. Our kitchen window is north-facing and there's not enough direct sunlight, so my husband built a plant light to cover the plant table below. Up on the glass shelf are Busy Lizzies and on the table heliotrope, lavender, French marigolds, basil, petunias and some chives.  


Etelään antavalle olohuoneen ikkunalle puolestaan on viritetty pitkä kolmiosainen hyllykkö. Ahkeraliisat vievät siitä jälleen leijonanosan, mutta kasvihuonekurkun taimet saavat parhaat paikat. Lajikkeena on 'Telegraph Improved'. Olen kokeillut myös 'Coronaa', mutta 'Telegraph Improved' muistuu mieleen kiinteämpänä ja maukkaampana. Kylvöt on nyt suurimmaksi osaksi tältä keväältä tehty. Avomaankurkkua ja ruusupapua tosin esikasvatan pari viikkoa ennen taimien istuttamista avomaalle. Koulimatta ovat vielä samettikukat, basilikat ja muutamat petuniat, kunhan saan haettua lisää multaa. Mihinhän ne vielä mahtuvat...

Our living room window is south-facing. I've mounted a long shelving unit by the window. The Busy Lizzie seedlings take most of it but the cucumber 'Telegraph Improved' gets the best place. By this time in April I've done almost all my sowings, but I still have to plant the French marigold, basil and the last petunia seedlings in their own pots as soon as I've fetched some more compost. And where, oh where will I fit them...  

Ja tervetuloa, Outi, uudeksi lukijaksi!

3 kommenttia:

 1. Näyttää kotoisalta. Minulla on vähän samanlaista täällä meillä...

  VastaaPoista
 2. Mahtavat kasvatukset ! Tosi kiva tuo kasvilamppu ja sitten bongasin tuon ihanan lasihyllyn, tuollaisia minullekin kiitos, mieluummin ikkunat täyteen :) Omat taimet ovat huippujuttu, niiden arvoa ei voi rahalla ollenkaan mitatakaan, puhtaita ja rakkaudella kasvatettuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasiliikkeestä vaan hyllylaseja tilaamaan, ettei mene yhtään auringonsädettä haaskuuseen:).

   Poista